Antons blogg om elektronik och Linux

25 juli, 2010

Reparera Siemens-diskmaskin

Filed under: Reparationer — Anton @ 22:45
Tags: , , , ,

Efter fem års trogen tjänst tackade vår diskmaskin för sig och gick och la sig. Egentligen gjorde den inte ens det, den var bara stendöd en dag. Med gemensamma krafter lyckades jag, pappa och en tysk vid namn Janko Hack lista ut vad felet var. Vår diskmaskins modellnummer är SE35A262SK, med detta gäller troligtvis för de flesta Siemens-diskmaskiner.

OBS: Det var inget mekaniskt så ni med igentäppta vattenpumpar kan sluta läsa här 🙂

Vi hade till och med elektrikern ute för att titta på den. Han kunde konstatera att felet satt någonstans på kontrollerkortet, längst till höger i följande bild:

Däremot fick han aldrig upp plasten som höll ihop lådan med kontrollerkortet. Den var helt inbrottsäker! Även om han hade lyckats öppna den trodde han ändå inte att han skulle kunna göra något åt problemet, då nissarna på Siemens inte lämnar ut sina kopplingsscheman till någon förutom sina egna servicetekniker. Att anlita en sådan till att laga diskmaskinen hade kostat cirka 3000 kr inklusive moms. Och gissa vad försäkringens självrisk låg på? Just det, 3000 kr.

Att lägga så mycket pengar på en så gammal maskin är det helt enkelt inte värt. Alternativen som återstod var alltså att antingen köpa en ny diskmaskin, eller att fixa det själv. Naturligtvis valde vi det senare 🙂

Då skulle man bara ha upp det där plastlocket som satt fast i sig själv på nåt vänster. Efter att både jag och min far kämpat med det i en god halvtimme utan framgång verkade endast ett alternativ återstå, att ta till våld!

En halv minut med min Dremelkopia med tillhörande kapskiva senare var problemet löst. Nu till att identifiera den felande komponenten. Jag fick som sagt en del hjälp av en tysk vid namn Janko Hack. Efter att ha googlat en del hittade jag hans hemsida som var dedikerad åt reparationer av vitvaror, bland annat diskmaskiner. Den specifika manualen jag använde mig av var ”Universalanleitung Bosch-Siemens Geschirrspüler”. Äntligen lite praktisk nytta av fem års tyskpluggande 🙂 På sida 18 står det om vad man ska göra då ”Gerät ist total tot” (den är stendöd). En möjlig orsak är tydligen att transformatorn till styrelektroniken gått sönder. Enligt manualen ger transformatorn 2x10V @ 1.9VA ut men det stämde inte riktigt mot min, den hade endast en sekundärlindning på 10V @ 1.9VA.

10V-sekundär är ganska ovanligt, Elfa hade endast transformatorer med 9V ut så vi köpte en sådan för 52 kr + moms. Tyvärr råkade det bli en med dubbla sekundärlindningar, men det gick att parallellkoppla utgångarna med ett par sladdar så det gjorde ingenting. Originaltransformatorn i denna maskin heter Hahn BV EI 303 2782 och den jag ersatte med Hahn BV EI 303 2036.

Här syns den inlödd och klar. Efter detta gick diskmaskinen som en klocka igen! Lite ironiskt kan man tycka, antingen 52 kr eller en ny diskmaskin 😛

Som tack för detta köpte pappa en ny skärm till mig i tidig födelsedagspresent, en BenQ G2222 HDL. Börjar kännas lite trångt på den här 17-tummaren från 2004, särskilt efter att ha haft en bärbar dator med WUXGA-upplösning (1920×1200) i nästan ett år innan det aset gick sönder 🙂

Annonser

5 kommentarer »

 1. Tänk vad 50 spänn på ELFA kan livstidsförlänga gamla vitvaror ibland…

  Man kan ju tänka sig hur många gamla diskmaskiner som övergivits på grund liknande fel. Det borde löna sig bättre att reparera halvgamla prylar.

  Kommentar av Ronny — 2 augusti, 2010 @ 09:32

 2. HEJ!

  Jag har samma modell som ni har är nu 8 år.

  Jag har förut haft ett annat fel där diskmaskinen
  diskar och stannar på 1 minut, displayen kommer aldrig till 0.
  Det är en flottör som fastnar pga. smuts i nivåregleringen
  på vänster sida och det felet kommer ni troligen få på ett år eller 2.
  Nivåregleringen med flottör går att rengöra med lite tålamod.

  Men nu är det ett fel som liknar erat men min låter lite
  några sekunder efter jag trycker på Start och sedan blir
  den tyst och displayen är svart.

  Var det inte det minsta ljud när eran diskmaskin var stendöd?

  Mvh. Kåre Olsson

  Kommentar av Kåre Olsson — 6 april, 2011 @ 14:28

 3. Hej!
  Nej, den var helt död, dvs. den betedde sig som om strömmen inte ens var inkopplad. Du kan ju prova att mäta spänningen på transformatorn (borde vara ~10-12 V) men troligtvis ligger problemet någon annanstans. Kolla i handboken jag länkade till om några av symptomen passar in på din diskmaskin.
  Ett par månader efter att jag skrev inlägget gick vår maskin sönder igen. Den startade men fyllde aldrig på vatten på grund av gammalt stående avloppsvatten som inte rann ut. Diskprogrammet kom därför aldrig igång. Vi rengjorde vad vi kunde men det hjälpte inte, så nu är maskinen skrotad och utbytt mot en annan. Hör gärna av dig om du löser problemet med din diskmaskin!

  Kommentar av Anton Eliasson — 6 april, 2011 @ 14:48

 4. Hej!

  Hur gjorde du ren masinen? innefrån eller plockade du isär den. Vi har en likadan masin som stannar på 1 minut och bara brummar.

  Kommentar av Göran Jansson — 14 december, 2011 @ 11:34

 5. Vi öste ur det stående vattnet och torkade rent de filter som är synliga inne i maskinen, men vi plockade aldrig isär den. Det gjorde att diskprogrammet startade men stannade efter bara några minuter igen, när nytt vatten hade fyllts på.

  Kommentar av Anton Eliasson — 14 december, 2011 @ 11:38


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: