Antons blogg om elektronik och Linux

23 april, 2010

Vadå LÅDA?

Filed under: Reparationer — Anton @ 17:25
Tags: , , ,

Kom över en lätt defekt Dell Optiplex GX620 för bara 120kr plus frakt på Tradera. Den här modellen drabbas, precis som flera andra Optiplex, av trasiga kondensatorer på moderkortet. Den är helt komplett i övrigt, förutom på hårddisk och hårddiskvagga.

Till att börja med var emballaget den skickades i minst sagt speciellt…

En koffert! Låst var den också, men som tur var medföljde nycklar. En snabb visuell inspektion visade tydligt att det var som jag trodde, nämligen att kondingarna var paj. Den här gången var det bara fyra stycken 2200µF 6.3V som hade smällt, färre än i GX270 som hade 11 trasiga.

Lyxade till det med en högupplöst bild för en gångs skull (klicka)

Här var det en paus i två dagar medan jag väntade på nya från Electrokit men med teknikens hjälp hoppar vi direkt till monteringen 🙂

Det gick lite lättare den här gången än med GX270. Först värmde jag upp lödkolven till 400°C och smälte på lite mer nytt lödtenn för att hjälpa till att leda värme från lödkolven. Sen tog jag bort allt med tennsugen. Därefter drog jag upp ett ben i taget medan jag värmde samtidigt, tills hela kondensatorn var borta. Det var lite lödtenn kvar i hålen som jag tog bort med en avlödningsfläta. Efter detta såg undersidan av kortet ut så här:

De kondensatorer jag köpte var inte av exakt samma modell som de ersatta. De nya var på samma kapacitans, 2200µF, men 16V istället för 6.3V och lite drygt en centimeter högre. De riskerar att ta i hårddisken då den sitter precis över men det får bli ett senare problem för jag har ändå inget sätt att montera dit den än. Anledningen till att jag köpte dessa och inte 6.3V var att dessa bara kostade 12kr/st och 6.3V 19kr/st av någon anledning. Hoppas inte det var dumsnålt nu…

Jag bytte även ut den mindre 1800µF 6.3V-kondensatorn som satt intill de fyra defekta för att jag ändå hade en sån hemma. Moderkortet såg ut så här efter att jag lött (ja, löda är ett starkt verb så ge fan i att säga ”lödat” och liknande :)) dit de nya kondensatorerna:

Stoppade tillbaka kortet i lådan (inte kofferten alltså), kletade på den sista kladden Arctic Silver Ceramique jag har hemma på processorn och satte dit kylflänsen igen.

Lamporna blinkade visserligen till när jag kopplade in den igen men de brukar de göra när jag kopplar in skrotdatorer 😛 Resultatet:

Jag har gjort det igen! Blir lika glatt överraskad varje gång en till synes stendöd dator vaknar till liv igen. Nu ska jag bara komma på ett bra sätt att montera dit en hårddisk som jag tagit från en annan skrotdator. Tyvärr går det inte att knyta fast den med ståltråd i den här datorn som jag gjorde med GX270:n. Jag har en del plexiglas hemma som det skulle vara kul att göra något användbart av. Förslag är varmt välkomna i kommentarerna.

Annonser

6 kommentarer »

 1. hej
  grym sida!
  har en fråga kan man byta en 3300uf mot en 2200uf ?

  Kommentar av Anonym — 3 september, 2011 @ 11:27

 2. Det beror på. I nätaggregat kan man (nästan) alltid byta mindre kondensatorer till större men inte tvärtom såvida de inte var överdimensionerade från början. Om man vet vad man håller på med är det möjligt att man kan byta stora ”dåliga” kondensatorer till nya, mindre av högre kvalitet. Anledningen är att dessa kan ha lägre ESR eller längre livslängd och därför ”gör sitt jobb bättre” i praktiken. Exempelvis byter man ofta vanliga elektrolytkondensatorer mot tantalelektrolyt eller polyester.

  Kommentar av Anton — 3 september, 2011 @ 18:11

 3. Det är ett moderkort jag ska byta på
  så det är ingen bra ?

  Kommentar av Anonym — 3 september, 2011 @ 19:24

 4. Nej, det skulle jag inte rekommendera.

  Kommentar av Anton — 4 september, 2011 @ 09:09

 5. Tack för alla svar 🙂
  har några frågor till
  som sagt håller på med ett moderkort som
  inte vill visa bild allt annat verkar funka är
  det en vanlig symtom på smällda kondensatorer? Eller kan det va något annat typ
  nordbrygga med dålig lödning ? Ska bios komma fram fast kondensatorerna är smällda/svullna?

  Kommentar av Dennis — 5 september, 2011 @ 17:09

 6. Skulle tippa på grafikkortet i det fallet, åtminstone om det INTE är ett integrerat. Andra möjliga orsaker är felaktiga BIOS-inställningar: prova att nollställa dessa, eller att någon annan del i datorn (PCI-kort, USB-enheter, IDE-hårddiskar/CD-läsare) är trasig och hindrar datorn från att starta. Prova att ta bort allt utom det allra nödvändigaste.
  Min erfarenhet av dåliga kondensatorer är att de ger väldigt konstiga fel. Jag har varit med om att datorer har kraschat och efter omstart rapporterat bland annat ”keyboard failure”, ”fan failure” och överhettning, alla felaktiga. Dell-datorerna jag stött på har ibland inte startat alls, utan bara blinkat gult med power-LEDn och stängt av sig igen direkt.
  Det är nog så långt jag kan hjälpa dig med felsökningen över internet. Lycka till!

  Kommentar av Anton — 5 september, 2011 @ 21:19


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: